-------- -DOPRAVA SR-

--------Slovenská pošta

---------DPD preprava

-------zdarma od 60 EUR

 

--------VÝDAJNÉ MIESTA-

-----Uloženka - do 18 kg

-------------------Bratislava

-------zdarma od 40 EUR

 

-



Úvod » AMARANTOVÁ MÚKA » Amarantová bezlepková múka 1 kg


    

Amarantová bezlepková múka 1 kg

 

Číslo produktu: 02422
Nákupom získate 4 body
Vaša cena:
3,95 EUR

do košíka:
  ks  

Amarantová bezlepková múka

 

Amarant má vysoký obsah bielkovín (13-19%) s vyváženým aminokyselinovým profilom. Obdobne ako quinoa obsahuje aminokyseliny lyzín a tryptofán, ktoré sa v rastlinnej ríši vyskytujú pomerne zriedkavo. Vďaka nim sa proteíny obsiahnuté v amarante blížia svojím zložením kvalite živočíšnej bielkoviny a svojou biologickou hodnotou predčí aj mlieko a sójové bôby.
Amarant obsahuje vysoké percento nenasýtených mastných kyselín. Z výživového hľadiska je obzvlášť dôležitý obsah kyseliny linolovej zo skupiny esenciálnych Omega-6 mastných kyselín a kyseliny alfa-linolénovej zo skupiny Omega-3. Tie sú okrem iného zodpovedné za optimálne fungovanie nervového systému, mozgu, kardiovaskulárneho systému, za produkciu hormónov a imunitu.
Amarant obsahuje minimum jednoduchých cukrov. V zrnách amarantu sú jednoduché monosacharidy (glukóza, fruktóza) obsiahnuté len v stopách a oligosacharidy (maltóza, rafinóza, sacharóza) v rozmedzí 1 až 2%. Majoritný podiel je tvorený zloženými cukrami, tj. Polysacharidy (najmä škrobom s vysokým obsahom amylopektínu - 92% až 100% v závislosti na druhu amarantu a podmienkach jeho kultivácie), ktoré sú vstrebávané postupne a nevedú k výkyvom hladiny krvného cukru. Zrnká škrobu sú veľmi malé (1-3 mikrometre) a viažu veľké množstvo vody v čreve, preto sú vhodné na prevenciu a liečbu zápchy.


Amarant je na vlákninu bohatší ako ostatné cereálie (pšenica, jačmeň, raž, ryža, kukurica). Podiel vlákniny v amarantovom zrne môže dosahovať až 15%. Amarant je tak ideálnou potravinou pri zápche a odporúča sa ako prevencia rakoviny hrubého čreva a konečníka. Popri všeobecne známych priaznivých účinkoch rozpustnej a nerozpustnej vlákniny na gastrointestinálny trakt, boli preukázané priaznivé účinky amarantovej vlákniny a amarantového zrna na kardiovaskulárny systém, najmä v súvislosti s tzv. Metabolickým syndrómom.
Amarant je bohatý na vitamíny radu B, hlavne B1 (tiamín) a B2 (riboflavín), ktoré sú nutné pre správnu funkciu nervového systému, ďalej vitamín C a vitamín E (alfa-tokoferol), ktorý má silné antioxidačné účinky. Amarant ďalej vyniká vysokým obsahom železa, horčíka, sodíka, zinku a vápnika. Ten je v amarante zastúpený dokonca vo väčšom objeme než v mlieku alebo v tvarohu. Úplne mimoriadna je potom prítomnosť vzácneho antioxidantu skvalénu, ktorý bol prvýkrát objavený v pečeňovom tuku žraloka hlbinného. Amarant, s koncentráciou 5 až 7% tejto látky, predstavuje najväčší rastlinný zdroj skvalénu vôbec.


Amarant je prirodzene bezlepková plodina. Amarantové zrno a amarantová múka, ktorá sa z neho získava, tak predstavujú jednu z možností, ako spestriť a obohatiť jedálniček celiatikov.


Príprava
K príprave bezlepkového pečiva, polievok, omáčok.
Pri pečení sa odporúča v akomkoľvek recepte (na chleba, koláč, ...) 10% bežnej múky nahradiť múkou amarantovou a zvýšiť tak nutričnú hodnotu pokrmu.

Pozor, amarantová múka má výraznú špecifickú chuť aj arómu.

Zloženie 100% amarantová múka


Priemerne výživové hodnoty na 100 g
Energetická hodnota 1483 kJ
Bielkovina 13,6 g
Sacharidy 58 g
Tuky 7 g
z toho mononenasýtené 1,69 g
z toho polonenasýtené 2,78 g
Vláknina 6,7 ​​g
Sodík <0,1 g
Minerálne látky / Vitamíny na 100 g
Draslík 508 mg (25% odd)
Mangán 3,3 mg (165% odd)
Železo 7,6 mg (54% odd)
Horčík 248 mg (66% odd)
Zinok 2,9 mg (29% odd)
Selén 18,7 mikrogramov (34% odd)
Vitamín B6 0,6 mikrogramov (43% odd)

Skladovanie v suchu a chlade

ODdmM2Q4Z