-------- -DOPRAVA SR-

--------Slovenská pošta

---------DPD preprava

-------zdarma od 60 EUR

 

--------VÝDAJNÉ MIESTA-

-----Uloženka - do 18 kg

-------------------Bratislava

-------zdarma od 40 EUR

 

-



Úvod » Kaše, vločky » ADVENI Rakytníkové bezlepkové vločky so semienkami 100 g


    

ADVENI Rakytníkové bezlepkové vločky so semienkami 100 g

 

Číslo produktu: 596
Nákupom získate 3 body
Vaša cena:
2,52 EUR

do košíka:
  ks  

Rakytníkové vločky so semienkami 100 g


Rakytník rešetliakový (Hippophae rhamnoides) je jednou z najstarších bylín, ktorú človek používa na liečenie. Záznamy o jej liečivých účinkoch vedú až do starého Grécka. Odtiaľ tiež pochádza jej názov - Hippophae, ktorý v preklade znamená trblietajúci sa kôň. Starí Gréci totiž zaznamenali, že kone pasúce sa v oblasti, kde rástol rakytník, dobre prospievali a ich srsť dostávala lesklý nádych.

Rakytník rešetliakový dorastá veľkosti 1,5 až 2 metre. Pochádza z oblastí severovýchodnej Ázie, jeho pôvodným domovom je Čína, Kaukaz, Mongolsko, Nepál, India, ale aj Sibír. V súčasnosti je rozšírený po celej Európe.

U nás sa rakytník používa väčšinou ako okrasný ker alebo ako rastlina spevňujúci násypy u ciest. Mimoriadnej liečivé účinky rakytníka boli ešte donedávna prehliadané.


Výsledky klinických výskumov, ktorým bol rakytník podrobovaný až v posledných desiatich rokoch, však jasne ukazujú, že sa jedná o mimoriadne cenný prírodný zdroj širokého spektra vitamínov, minerálnych a ďalších látok s priaznivým efektom na ľudský organizmus.

Čo rakytník obsahuje?
10x viac vitamínu C ako pomaranč

Vitamíny A, D, F, K a vitamíny skupiny B

Rutín, flavonoidy, pektín, silicu a triesloviny

Organické kyseliny a minerálne látky

Alkaloid hyppopheinu (ten sa v tele premieňa na serotonín, hormón dôležitý pre celkovú vitalitu, ktorý chráni organizmus proti depresii a nádorom)

Aké má rakytník liečivé účinky?
Vzhľadom k tomu, že bol rakytník až donedávna využívaný prevažne ľudovým liečiteľstvom v pôvodných oblastiach, sú jeho komplexné liečebné účinky, ktoré teraz objavuje aj modernej západnej veda, veľmi prekvapivé.
Má biostimulačné účinky, výrazne podporuje imunitný systém, zvyšuje odolnosť proti infekciám a stresu.Podporuje tvorbu žlče a tráviacich enzýmov, lieči žalúdočné vredy.Stimuluje činnosť pečene a pľúc, pomáha pri pľúcnych ochoreniach.Reguluje krvný obeh.Pomáha pri kožných ochoreniach, akné, popáleninách a omrzlinách.Zabraňuje vypadávaniu vlasov.Čistí organizmus od toxických splodín.Rozpúšťa hlieny.Pomáha pri reumatizme.Vykazuje protinádorové účinky.

 

Recepty

  • Fresh šalát s rakytníkovým vločkami a semienkom

    Ľahká, rýchla, zdravá a hlavne chrumkavá a osviežujúce večere priamo pretekajúca vitamíny. Podávajte s kúskami bielej grilované ryby alebo len tak s tmavým bezlepkovým toastom.

    Fresh salát s rakytníkovými vločkami a semínkem

    Postup:
    Šalát dôkladne umyjeme, prepláchneme. Listy opatrne usušíme na utierke alebo v odstredivej sušičke na šalát. Postupne ručne natrháme na kúsky veľkosti sústa. Dáme do misy.Na zálievku si zmiešame všetky ingrediencie najlepšie v desiatové poháriku s viečkom. Pohárik zaskrutkujeme a zálievku pretrieme tak dlho až sa všetky súčasti spoja.Šalát pred podávaním osolíme a okoreníme podľa chuti rukou premiešame v mise a prelejeme zálievkou. Opatrne najlepšie rukou premiešame lístky so zálievkou a preložíme na taniere. Posypeme zvyšnými rakytníkovým vločkami so semienkami a podávame s rybou, mäsom či len s celozrnným bezlepkovým pečivom.

  • potrebujeme:1 kučeravý šalát alebo podľa Vašej chuti (ľadový apod.) Na svieže zálievku:3 polievkové lyžice olivového oleja, 1 polievková lyžica rakytníkových vločiek, 1 polievková lyžica hrubozrnnej horčice, 1 polievková lyžica medu, 1 polievková lyžica citrónovej šťavy. Na posypanie: 1 polievková lyžica rakytníkových vločiek, soľ, korenie čierne čerstvo mleté podľa chuti

  • Rakytníkové bezlepkové minitvarožníčky

    Rakytníkové  bezlepkové minitvarožníčky

    Postup:
    Sušienky v robote rozdrvíme, pridáme rakytníkové vločky a premiešame. K zmesi pridáme vychladnutý rozpustený tuk a rukami vytvoríme hrudu sušenkového cesta. Hrnčeky vyložíme papierovými košíčkami. Do každého dáme trochu cesta a prstami upravíme a utlačíme dno zákuskov (tak 0,5 cm vrtstvy). Hrnčeky sa sušenkovým základom dáme vychladiť do chladničky, aby korpus zatuhol.Rúru vyhrejeme na 150 ° C a do spodnej časti dáme malú nádobu s vodou (Tvarožník je lepšie piecť za prístupu pary). Všetky zložky krému do náplne vyšľaháme v hladkú hmotu, ktorú rozdelíme do hrnčekov s košíčkami opatrne lyžicou do výšky asi 0,5 cm pod okraj košíčka (trochu vybehnú). Opatrne s každým hrnčekom klikneme, aby sa krém usadil a netvorili sa v ňom vzduchové bublinky.Pečieme vo vyhriatej rúre 30 minút, potom rúru vypneme a necháme Tvarožník "dôjsť" v ochládající rúre. Po vychladnutí dozdobíme marmeládou a ovocím a necháme vychladiť v chladničke (to už môžeme hrnčeky zložiť, pretože tortičky pevne drží v papierovom košíčku).


  • Komu pripadá, že je tvarožníčků veľa, môže urobiť samozrejme polovičné množstvo. Myslím si, že sú tak skvelé, že na druhýkrát už budete piecť z celej dávky.


  • Úžasne osviežiť a ozdraviť, to dokážu rakytníkové vločky sa semienkom v tomto ohraní a všetkými milujúcim dezertu. Kyslé chrupnutie Vás jednoducho dostane. Môžete urobiť buď veľký a vysoký v tortovej forme alebo v porcelánových hrnečkách či mističkám s papierovými košíčkami urobiť tyhle úžasné jednoporcovky. Ak vlastníte rakytníkovú marmeládu či želé, dotiahnete tento recept k úplnej dokonalosti a Vaše telo Vám poďakuje.

ZThhYzlh