-------- -DOPRAVA-

--------Slovenská pošta

---------DPD preprava

-------zdarma od 80 EUR

 

--------VÝDAJNÉ MIESTA-

-----Uloženka - do 18 kg--------

-------zdarma od 40 EUR

 

-

 


Úvod » Rastlinné oleje, maslo » České Ghíčko prepustené maslo BIO 340 ml


        

České Ghíčko prepustené maslo BIO 340 ml

 

Číslo produktu: 232
Nákupom získate 10 bodov
Vaša cena bez DPH : 8,52 EUR
Vaša cena s DPH (15 %):
9,80 EUR

do košíka:
  ks  

Čistý BIO maslový tuk najvyššej kvality, ktorý vzniká prepustením čerstvého masla (oddelením mliečneho tuku od mliečnej bielkoviny a vody). Ghí má slabo sladkastú jemne orieškovú chuť, ktorá jedlu dodá intenzívnu chuť i vôňu. Ghí je oveľa trvácnejšie ako maslo a nie je potrebné ho skladovať v chladničke. Jeho dymový bod okolo 250 ° C a je teda vhodné pre teplú i studenú kuchyňu. Ghí je vhodné aj pre osoby trpiace intoleranciou na mliečnu bielkovinu.

K výrobe naozaj kvalitného ghí je potrebný kvalitný vstupnej suroviny, ktorú nie je nič iné ako kvalitné maslo (najlepšie z produkcie ekologického poľnohospodárstva - BIO). Po veľmi pozvoľnom rozpúšťaní sa prvý pol hodinu z povrchu rozpusteného masla zbiera mliečna bielkovina. Potom sa kvalitné ghí na čo najmenšom plameni zahrieva ďalších 6-8 hodín. Potom sa GHI precedí a zleje do pripravenej nádoby s uzáverom. Príprava naozaj kvalitného ghí je veľmi časovo i energeticky náročná.

Ghí, ghee alebo ghíčko je sanskrtský výraz pre topené maslo.

 

Topené maslo ale nie je žiadna novinka ani v našich krajoch. Naše praktické babičky takto predlžovali trvanlivosť masla. Nemali k dispozícii chladničky a mrazničky a v tejto podobe im maslo vydržalo v špajze veľmi dlho.

V starých kuchárskych knihách sa topené maslo používalo na smaženie, mastenie knedlí, kaší, zemiakov, do polievok a omáčok, na potieranie hydiny, pri pečení koláčov a buchiet ...

Počas posledných 20 rokov prišli na scénu margaríny a maslo bolo z chladničiek vyhnaných. Civilizačných chorôb však neubudlo, tak sa pomaly vraciame k tomu, čo pred rokmi fungovalo. Vedecké výskumy teraz potvrdzujú, že maslo (a to topené obzvlášť) je veľmi hodnotný a zdraviu prospešný tuk.

Neobsahuje laktózu, kazeín, je prirodzene bezlepkové.

 

VÝHODY GHI
Pre užívanie GHI máme hneď niekoľko dôvodov - pretože je totiž ochudobnené o mliečnu bielkovinu a vodu, je v porovnaní s klasickým maslom o mnoho trvanlivejšie. A práve pre absenciu mliečne bielkoviny si ho môžu dopriať aj tí z vás, ktorí trpia intoleranciou na laktózu.

Topené maslo je ďalej výrazným zdrojom vitamínov rozpustných v tukoch (áno, to sú tie, pred ktorých výpočet vždy pani učiteľka písala na tabuli "Z" ako mnemotechnickú pomôcku pre lepšie zapamätanie - teda vitamíny A, D, E, K). Ďalej obsahuje veľa prospešných látok a pôsobí tak blahodarne na vaše telo.

Medzi ďalšie benefity patrí určite to, že sa nám GHI neprepaluje, pretože má vyšší dymový bod - až niekde okolo 250 stupňov Celzia. A na koniec môžeme ghí odporučiť aj vedcov, manažérom, študentom a všetkým ostatným, ktorí potrebujú, aby im to pálilo. Ghí bude totiž s Vašim mozgom a mozgovými bunkami naozaj najlepší kamarát.

Zaraďte GHI aj do svojho redukčného jedálnička - len vám pomôže!

POUŽITIE GHI
Jednoduchý recept znie - používajte GHI tam, kde chcete zachovať a ešte trochu podporiť skvelú chuť a vôňu masla. Ideálne je topené maslo napríklad na vyprážanie - také rezne vyprážané na ghí sú skutočná lahôdka, ktorá dodá vášmu jedlu naozajstný šmrnc. Skvelé je to, že ghí sa vám len tak neprepáli, to by ste museli smažiť na plameni zo zváračky. Skvelú a chrumkavú kôrku vám ghí pomôže bez problému vykúzliť a sami spoznáte jeho silu - už nikdy vám nebude po vyprážanom jedle tak skvele, ako po tom, pripravenom na prepustenom masle!

Ak ste milovník rýchlych jedál a váš čas strávený v kuchyni sa scvrkol len na prípravu polievok či jedál typu restované zeleniny s ryžou vedzte, že ghí využijete pri svojom stravovania aj. Zeleniny, ktorá je miesto na oleji restovaná na prepustenom masle, je naozajstná delikatesa. Pri príprave polievok a jíšek samozrejme využijete tohto perfektného pomocníka tiež. Pre maškrtníkov je možné omastiť knedle, zemiaky, ryžový nákyp alebo zemiakové pyré.

Ak radi pečiete, musíte jednoducho po ghí siahnuť a pri svojom umení ho využiť. Premastite s ním hrianky, palacinky a iné dobroty. Máte radi chleba s maslom, ale kvôli mliečne bielkovine je pre vás takáto kombinácia iba snom? Ďalej už byť nemusí - namažte si na chleba ghí a doprajte si to, čo vám chutí úplne bez starostí! Ku GHI už snáď ani nie je čo dodať, musíte ho vyskúšať sami.

 

100 g výrobku obsahuje:

Tuky 99,3 g
Nasýtené mastné kyseliny 70 g
Energetická hodnota 3677 kJ (894 kcal)
Bielkoviny 0,1 g

Nzk1ZTY