-------- -DOPRAVA SR-

--------Slovenská pošta

---------DPD preprava

-------zdarma od 60 EUR

 

--------VÝDAJNÉ MIESTA-

-----Uloženka - do 18 kg

-------------------Bratislava

-------zdarma od 40 EUR

 

-



Úvod » CIROKOVÁ MÚKA » Ciroková bezlepková múka hladká 1 kg


    

Ciroková bezlepková múka hladká 1 kg

 

Číslo produktu: 772
Nákupom získate 3 body
Vaša cena:
2,65 EUR

Ciroková múka hladká


Cirok patrí medzi obilniny pestované odpradávna, jeho história siaha až do starého Egypta. Dnes je rozšírený na všetkých piatich kontinentoch, pričom najlepšie sa mu darí v Amerike a v Afrike. Z nutričného hľadiska je cenený pre svoj vysoký podiel bielkovín, aminokyselín a ako zdroj kvalitných sacharidov. V USA sa mu prezýva pšenica celiatikov.


príprava
K príprave bezlepkového pečiva.V akomkoľvek receptu (chleba, buchta, ...) je možné nahradiť až 60% bežnej múky múkou z ciroku.

Recepty

  • Cirokový čokoládový koláč s bonbóniky Marshmallows

    Tento koláč je inšpirovaný Amerikou a jej bonbóniky Marshmallows, ktoré si tamojší občania dokážu opekať aj na grile.

    Čirokový čokoládový koláč

    Postup: Rúru si predhrejeme na 160 ° C. V miske si zmiešame múky s jedlou sódou. Kyslú smotanu vyšľaháme s cukrom a vajcom mixérom do kompaktnej peny, vsypeme múky so sódou opatrne premiešame. Nakoniec opatrne vmiešame nasekanú čokoládu a cukríky. Cesto vlejeme do nádoby na pečenie vystlanej papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre cca 25 minút (alebo až je špajle zapichnutá do stredu cesta po vytiahnutí suchá).
    Nádobu na pečenie s koláčom necháme chvíľku vychladnúť na mriežke, potom opatrne koláč s papierom vyberieme a položíme na mriežku, aby úplne zchladnul. Zatiaľ si v necháme v hrnčeku na sporáku rozpustiť maslo. Za stáleho miešania vsypeme cukor a kakao necháme rozpustiť a pridáme dve lyžice horúcej vody. Vzniknutú polevu rozotrieme na vychladnutý koláč a necháme v chlade stuhnúť. Krájame na kocky ...

  • Cesto do nádoby na pečenie cca 20 × 25 cm:150 g cirokovej múky, 75 g hladká + 75 g polohrubá, 120 g práškového cukru, 1 vrchovatá polievková lyžica kvalitného kakaa, 1 kávová lyžička sódy bikarbóny, 50 g nasekanej horkej čokolády, hrsť nasekaných alebo drobnejších Marshmallows (penové ružové a biele cukríky), 250 ml kyslej smotany, 1 vajce

  • Poleva:50 g masla80 g cukru múčka2 polievkové lyžice kakaa2 lyžice horúcej vody

 

  • Medový Cirokový koláč

    Tak jednoduchý a tak dobrý koláč, zvládnete za chvíľočku aj keď príde na popoludňajšiu kávu nečakaná návšteva.

    Medový čirokový koláč

    Postup: Rúru predhrejeme na 160 ° C. Plech si vyložíme papierom na pečenie. Vajcia vyšľaháme mixérom s cukrom a medom, citrónovou kôrou a citrónovou šťavou do hustej peny. Zľahka primiešame múky a vínny kameň. Ako posledný jemne zamiešame 4 lyžice oleja.
    Cesto prelejeme do plechu z papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre cca 20 minút (až je špajle po vytiahnutí zo stredu koláča suchá). Po upečení necháme koláč vychladnúť na mriežke. Vychladnutý ho preklopíme a opatrne stiahneme papier. Koláč rozdelíme pozdĺžne na polovicu. Jednu polovicu potrieme džemom a druhú opatrne priklopíme. Koláč pocukrujeme a nakrájame na malé kocky.

  • Potrebujeme: 100 g čirokové polohrubej múky, 100 g kukuričnej polohrubej múky, 6 celých vajíčok, 80 g krupicového cukru, 80 g medu, 4 polievkové lyžice repkového oleja, 2 polievkové lyžice vínneho kameňa (prírodný prášok do pečiva), kôra z celého BIO citróna a 1 polievková lyžica citrónovej šťavy, ostrejší džem - malinový, višňový, ríbezľový, práškový cukor na posypanie, plech 20 x 30 cm + papier na pečenie

 

  • Raňajkové cirokové bochníčky

    Tmavé, chrumkavé, bez kysnutia, rýchle a skvelé.

    Svačinové čirokové bochánky

    Postup: Rúru si predhrejeme na 180 ° C. V mise zmiešame múky, pohánkovú lámanka, soľ, korenie, kypriaci prášok a sódu bikarbónu. Prilejeme celý objem cmar a niekoľkokrát jemne premiešame varechou až sa suroviny spoja a vytvoria lepivější cesto.
    Cesto odoberáme navlhčenými dlaňami, vytvoríme bochníček a plníme do silikónových alebo vymazaných keramických formičiek na muffiny alebo do papierových košíčkov (aspoň tri v sebe) postavených na plechu. Posypeme rascou a hrubou soľou a pečieme vo vyhriatej rúre cca 25 minút.
    Po upečení zložíme opatrne horúce formičky s bochníky z plechu na mriežku. Po chvíľke ich vyberieme z formičiek a necháme ich na mriežke vychladnúť voľne bez formičiek.

  • Na 10 kusov potrebujeme: 100 g hladkej cirokovej múky, 50 g polohrubej cirokovej múky, 50 g šalvie múky, 100 g kukuričného škrobu, 350 ml cmaru, 2 polievkové lyžice pohánkovej lámanka (nemusí byť), po jednej kávovej lyžičke soli, kypriaceho prášku, jedlej sódy a drvenej rasce, hrubá soľ a rasca na posypanie

 

  • Cirokové indicke placky

    Tiež milujete exotickú kuchyňu a už Vás nebaví jesť ako prílohu ryžu? Tak skúste přikusovat tyhle placky, ony totiž vonia diaľkou.

    Čirokové indické placky

    Postup: V miske zmiešame všetky suroviny okrem oleja vo vláčne cesto. Jogurt pridávame po častiach a cesto rukou prohnětáváme až máme guľu hladkého cesta. Necháme ho v miske chvíľku oddýchnuť cca 5 minút.
    Medzitým si nahrejeme teflónovú panvicu. Olejom si potrieme dlane az cesta odoberáme kúsky, ktoré v mastných rukách tvarujeme do placiek o priemere cca 8 cm. Z tejto dávky ich bude 6-8.
    Opekáme na suchej teflónovej panvici pri strednom plameni cca 3-5 minút z každej strany. Až majú hnedé pľuzgieriky. Podávame k indickým, arabským aj africkým jedlám z jedného hrnca. Výborné sú aj k hustým polievkam, napr. Gulášová, šošovicová, tekvicové s kokosovým mliekom.

  • Potrebujeme: 200 g hladkej cirokovej múky, 150-200 g jogurtu gréckeho typu (10% tuku), ½ kávovej lyžičky prášku do pečiva, 1 kávová lyžička rímskej rasce, 1 kávová lyžička nepomleteho maku, 1 kávová lyžička sušeného koriandru (nemusí byť), soľ podľa chuti, 2 polievkové lyžice olivový alebo sezamový alebo arašidový olej

 

  • Cirokovo-banánové šišky

    Najlepšie sú šišky s pomarančovým alebo ostrejším černorybízovým džemom .... Deti moc nemusí kardamón, ale dospelí jeho špecifickú chuť v cukrovince tohto typu určite ocenia.

    Čirokovo-banánové koblížky

    Postup: Celé vajcia vyšľaháme s cukrom, korením, citrónovou šťavou do žltej peny. Pridáme roztlačený banán a šľaháme ďalšie tri minúty. Vznikne krásna nadýchaná hmota, do ktorej prisypeme múku a prášok do pečiva a opäť krátko prošleháme až vznikne redšie cesto.
    V hlbšom hrnci si rozpálime masť s olejom, tak aby šišky mohli plávať. Pridáme na plátky mrkvu (tuk sa potom toľko neprepaluje). Pomocou dvoch polievkových lyžíc tvoríme šišky alebo skôr také halušky a smažíme ich z každej strany do zlatista vo vriacom oleji. Osmažené necháme odkvapkať na obrúsku. Schladnutý podľa chuti docukrujeme a podávame samostatne alebo z pikantným džemom.

  • Potrebujeme:150 g cirokovej múky hladkej alebo 100 g hladkej a 50 g polohrubej, 150 g roztlačeného zrelého banánu, 1 celé väčšie vajce, 2-3 polievkové lyžice cukru, 5 kvapiek citrónovej šťavy, cca ½ kávovej lyžičky škorice, 1-2 rozdrvené kapsuly kardamonu (nemusí byť), ½ kávovej lyžičky kypriaceho prášku do pečiva bez lepku, olej + masť + plátky mrkvy na vyprážanie



    Zloženie 100% cirokova múka hladká
    Skladovaní v suchu a chlade
    Pôvod EÚ

M2FjN