-------- -DOPRAVA-
--------Slovenská pošta
---------DPD preprava
-------zdarma od 80 EUR
--------VÝDAJNÉ MIESTA-
-----Uloženka - do 18 kg--------
-------zdarma od 40 EUR
-
Úvod » ĽANOVÁ MÚKA » Ľanová múka zlatá 200 g
Ľanová múka zlatá - odtučnená
zo zlatého ľanového semienka
Vhodná prísada do chleba, cesta alebo akéhokoľvek pečiva.
Je bohatá na vlákninu, neobsahuje cukry a sacharidy (len minimálne množstvo).
krajina pôvodu: česká republika
Ľanová múka sa vyrába zo za studena lisovaných zlatých ľanových semienok, čiastočne zbavených oleja, čím sa predĺži ich trvanlivosť a zvýši podiel cenných látok, ktoré sú inak obsiahnuté v semienku.
Ľanová múka má vysokú schopnosť napučiavať, preto je vhodné konzumovať s dostatočným množstvom tekutín,
odporúčaná denná dávka je cca. 1 lyžica denne.
Ľanové semienko je bohaté na vitamíny skupiny B. Kyselina listová je veľmi dôležitá pre ženy, ktoré chcú otehotnieť. Z nutričného hľadiska je zaujímavý aj vysoký obsah horčíka.
Ľanová múka je bohatá na rastlinné bielkoviny, čo ocenia predovšetkým vegáni, vegetariáni a športovci.
Ľanová múka obsahuje minimálny podiel sacharidov, je preto vhodná ako zahusťovadlo pri nízkosacharidových diétach.
Dôležitý je tiež vysoký obsah vlákniny (40 g vlákniny v 100 g), vitamínov skupiny B a horčíka.
Prítomná kyselina listová je veľmi dôležitá pre ženy plánujúce otehotnieť, telo jej musí mať dostatok najmä v prvých týždňoch po počatí.
Použitie:
vhodná pre zahusťovanie nápojov a pokrmov. Používa sa pre zahusťovanie koktailov, polievok, omáčok a zeleninových pokrmov. Hodí sa do proteínových nápojov, müsli, jogurtov, pečených i nepečených dezertov, palaciniek, fašírok, kašou a ďalších pokrmov.
Rastlinné bielkoviny: 36 g
Sacharidy: menej než 4 g
Tuky: 9 g
Vláknina: 40 g
100 g múky - 257 kcal.
Krajina pôvodu: Nemecko
Skladovanie: v chlade a tme
UPOZORNENIE PRE ALERGIKOV:
Tento výrobok môže obsahovať stopy orechov, sezamu a lepku!
Recepty
Gaštanovo-ľanové šatôčky
Gaštanovo-ľanové šátečkyKaštanovo-ľanové šatôčky s makovou náplňou
Postup:Pripravíme si plech s maslovým papierom na pečenie a zapneme rúru na 150 stupňov (teplovzdušná funkcia).
Ľanové semienka môžeme rozomlieť pomocou mixéra alebo mlynčeka. Gaštanovou a ľanovú múku zmiešame s jedlou sódou, pridáme med a zalejeme vlažnou vodou. Dôkladne zamiešame a necháme päť minút odpočívať. Hustú lepkavú pastu rovnomerne rozotrieme, snažíme sa vytvarovať čo najtenšie obdĺžnik, o rozmere minimálne 15 × 20 cm. Pečieme v rúre 4 minúty, aby sa cesto spojilo.
Medzitým si pripravíme náplň, ja zvolila mleté orechy s marhuľovou marmeládou a slivkovou lekvárom s mletým makom.
Potom plech vytiahneme z rúry a cesto ihneď nakrájame na šesť štvorcov. Štvorca naplníme ľubovoľnou plnkou a protiľahlé rohy spojíme. Cesto je dostatočne lepkavé a pružné, nerozpadne sa. Pomažeme žĺtkom (ak vám vajcia vadí, tento krok môžete vynechať). Pečieme ďalších 15 minút.
Chuť šatôčok pripomína celozrnné pečivo, až na ten drobný rozdiel, že sú tieto šatôčky naozaj celozrnné a zdravé.
Na 6 šatôčok potrebujeme:50 g mletých ľanových semienok20 g gaštanovej múky30 g medu75 ml vlažnej vodyštipka jedlej sódy
Šišky z ľanové múky
Postup:Najprv vyšľaháme vajcia, potom pridáme cukor, vanilkový cukor, prášok do pečiva a kakao. Do vymiešané zmesi pridáme olej a nakoniec vmiešame múku. Následne cesto rýchlo spracujeme, pretože hustne. Vo veľkej panvici mierne rozohrejeme olej. Z cesta tvarujeme malé šišky a opekáme na oleji, obraciame po 3 minútach. Je dôležité, aby sa šišky piekli pomaly, jedine tak zostanú na povrchu chrumkavé a vnútri mäkké. Nakoniec teplé šišky obalíme v cukre a môžeme potrieť džemom.
Šišky chutia ako kakaové koláčiky. Sú vhodné na raňajky alebo k výdatnej polievke ako hlavné jedlo.
Potrebujeme:12 dkg ľanové múky3 lyžice cukru2 vajcia½ lyžičky vanilkového cukru½ sáčku prášku do pečiva1 lyžicu kakaa2 lyžice olejacukor na posypanie alebo džem na osladenie
Mandľovo-ľanové sušienky
Postup:Všetky ingrediencie spolu veľmi dobre premiešame. Vytvarujeme 8 malých alebo 6 väčších sušienok. Pečieme 6-10 minút pri teplote 170 ° C. Sušienky vyberieme a necháme vychladnúť.
Sušienky majú pikantnú zázvorovou chuť.
Ďalšie odporúčania:Sušienky sa dajú pripraviť aj vo sladším prevedení so škoricou, vanilkou.
Potrebujeme:¾ mandľové múky¼ hrnčeka ľanové múky¼ lyžičky jedlej sódy¼ lyžičky soli1 lyžičku mletého zázvoru (alebo škorice alebo vanilky)3 lyžice masla (alebo kokosového oleja)3 lyžice medu (alebo melasy)
Ľanový chlebík
Postup:Malú misu vytrieme olejom. V jednej miske zmiešame tekuté ingrediencie, v druhej miske zmiešame suché ingrediencie. Potom zmiešame suché a tekuté ingrediencie dohromady. Cesto vložíme do misy, vytvarujeme bochník. Pečieme 25 minút pri teplote 170 ° C.
Chlebík má výraznú ľanovou chuť a vôňu. Je vhodný skôr ku slanějším a neutrálnym jedlám a zelenine. Chlebík je vhodný aj pre diabetikov.
Potrebujeme:2 hrnčeky ľanové múky5 vajec½ lyžičky sódy1 lyžičku soli½ lyžičky horčice1 lyžicu mletých jabĺk½ hrnčeka vody1/3 hrnčeka olivového oleja
Bylinkový chlebový oblátok
Postup:Plech vytrieme olejom a rúru predhrejeme na 170 ° C. V miske poriadne vyšľaháme vajcia s vodou, soľou, korením, olejom a sódou. Keď je zmes dobre vyšľahanou, pridáme múku. Od tohto momentu cesto rýchlo spracujeme, pretože zmes veľmi rýchlo hustne. Cesto roztiahneme na potretom plechu v hrúbke 1 cm a 35 minút pečieme. Po upečení a vybratí z rúry oplátok nakrájame.
Bylinkový chlebový oblátok má korenistú mierne horkastú chuť a je vynikajúci k čerstvým zeleninovým šalátom. Oblátok je bez cukru, je preto vhodný aj pre diabetikov.
Potrebujeme:4 vajcia1 dcl vodysoľ1 kávovú lyžičku bazalky a oregana2 polievkové lyžice oleja½ sáčku jedlej sódy10 dkg tekvicové múky5 dkg ľanové múkypekáč 25 × 30 cm
Mandľovo-ľanové medovníčky
Postup:Všetky ingrediencie spolu veľmi dobre premiešame. Vyvaľkáme cesto a vykrajujeme medovníčky (medovníky). Pečieme 6-10 minút pri teplote 170 ° C. Medovníčky vyberieme a necháme vychladnúť. Ozdobíme bielkovou polevou.
Medovníčky majú sladkú mandľovú chuť, medový nádych a škoricovú vôňu.
Potrebujeme:1 a ½ hrnčeka mandľové múky½ hrnčeka ľanové múky½ lyžičky jedlej sódy½ lyžičky soli2 lyžičky mletej škorice6 lyžíc masla (alebo arašidového oleja)6 lyžíc medu (alebo melasy)Poleva: 200 g práškového cukru, lyžička citrónovej šťavy, 1 bielok