-------- -DOPRAVA-
--------Slovenská pošta
---------DPD preprava
-------zdarma od 80 EUR
--------VÝDAJNÉ MIESTA-
-----Uloženka - do 18 kg--------
-------zdarma od 40 EUR
-
Úvod » Obiloviny, strukoviny » Pohánka lúpaná 500 g
Pohánka lúpaná 500 g
Pohánka lúpaná svetlá má ľahko zelenkavú farbu. Jej farba je daná spôsobom lúpanie krúp nie jej druhom. Svetlo zelená pohánka je vylúpania mechanicky. Tento spôsob lúpanie je veľmi šetrný a vedie k uchovaniu pôvodných chuťových a výživových vlastností pohánky. Po uvarení má menej výraznú chuť oproti pohánke hnedé. Hodí sa na prípravu kaší, plniek, do polievok a na prípravu detskej stravy.
Pohánka sa radí medzi tzv. Pseudoobiloviny. Pochádza zo strednej Ázie, odkiaľ sa postupne šírila do Japonska, Európy a tiež do Severnej Ameriky. V Českej republike sa pohánka pestovala už od 12. storočia a v 16. storočí patrila medzi najobľúbenejšie potraviny. Postupom času jej obľuba klesla a pestovanie tiež ustúpilo.
Pohánka obsahuje zinok, meď, selén, mangán a ďalšie stopové prvky. Z vitamínov sú v plodoch pohánky zastúpené predovšetkým vitamíny B1 (tiamín), B2 (riboflavín), niacín, E a C. Veľmi dôležitým vitamínom v pohánke je cholín.
Pohánku prepláchneme, zalejeme vodou (na 100 g pohánky cca 150 - 200 ml vody), osolíme, prikryjeme pokrievkou a necháme variť 10 - 15 minút. Hotovú pohánku môžeme dochutiť kúskom masla.
Priemerné výživové údaje v 100 g
Energetická hodnota:
1454/344 kJ / kcal
bielkoviny:
13,0g
sacharidy:
63,0g
- z toho cukry:
2,9g
tuky:
3,1g
- z toho nasýtené mastné kyseliny:
0,6g
soľ:
0,0g