-------- -DOPRAVA-
--------Slovenská pošta
---------DPD preprava
-------zdarma od 80 EUR
--------VÝDAJNÉ MIESTA-
-----Uloženka - do 18 kg--------
-------zdarma od 40 EUR
-
Úvod » Obiloviny, strukoviny » Pšeno 500 g
Pšeno 500 g
Pšeno patrilo medzi tradičnú surovinu. Predtým sa stôl bez pšena neobišiel. Gazdinky z nich piekli jahelníky s tvarohom a ovocím, varili sladké kaša s medom a orechmi alebo je Mastil slaninou a následne podávali ako prílohu. Svadby, Veľká noc aj Vianoce sa niesli v pšenové štýle.
Z pšena sa dajú vykúzliť chutné variácie pokrmov od sladkej jahelné kaša s orechmi a makom, cez slivkový jahelník, marhuľovej jahelné knedličky, kokosové guľky, slanou prílohu prevoňanú bylinkami, alebo je len tak zavariť namiesto rezancov do polievky.
Z minerálnych látok obsahujú napr. Horčík, draslík, fosfor, kremík, meď, železo, zinok, vitamín B1 a B2.
Výroba pšena prebieha lúpaním prosa, kedy vznikajú malé žlté guličky s priemerom asi jeden milimeter.
Dĺžka varenie je cca 10-15 minút.
ZLOŽENIE: pšeno 100%
Priemerná energetická hodnota v 100 g
Energetická hodnota:
1474/348 kJ / kcal
bielkoviny:
13,0g
sacharidy:
71,0g
- z toho cukry:
0,7g
tuky:
1,4g
- z toho nasýtené mastné kyseliny:
0,2g
soľ:
0,02g
Základná príprava:
Pred varením pšeno niekoľkokrát sparte horúcou vodou (odstránite tak horkastú chuť). Varte v osolenej vode s kvapkou oleja bez miešania 15 minút v pomere 1: 2 (pšeno: voda). Hotové pšeno by mali byť sypké.