-------- -DOPRAVA SR-

--------Slovenská pošta

---------DPD preprava

-------zdarma od 60 EUR

 

--------VÝDAJNÉ MIESTA-

-----Uloženka - do 18 kg

-------------------Bratislava

-------zdarma od 40 EUR

 

-



Úvod » RAŽNÁ MÚKA

RAŽNÁ MÚKA

Ražná múka vzniká rozomletím ražného zrna.


Raž je blízko príbuzná pšenici, avšak je tmavší a má tenšie zrno. Zo všetkých obilnín obsahuje raž najvyšší podiel aminokyseliny lyzínu. Je tiež zdrojom komplexu vitamínu B, vitamínu E, železa a niekoľkých druhov minerálov. Ražná múka má vzhľadom k tráviacemu traktu výhodnejšie zloženie, najmä má vyšší obsah vlákniny aj jej skladba je pre človeka priaznivejšia.

V pekárstve je ražná múka ľahko kombinovateľná s ostatnými druhmi múk a dodáva pečivu a chlebu špecifickú a akoby mazľavú chuť.


Ražná múka je biela s nádychom do šeda a je základom pre pečenie tmavého pečiva (chleba, žemle, bagety), má menej lepku - preto sa pridáva múka pšeničná, aby cesto lepšie kyslo. Pečivo z ražnej múky vydržia dlhšie čerstvé a vláčne. Okrem pečiva sa ražná múka používa aj na prípravu perníka.
Podľa škandinávskych výskumov obsahuje raž množstvo látok s podporou ochrany proti srdcovým a cievnym chorobám. Preto je vhodné zaradenie ražnej múky do jedálnička.



OTBiZ