-------- -DOPRAVA-
--------Slovenská pošta
---------DPD preprava
-------zdarma od 80 EUR
--------VÝDAJNÉ MIESTA-
-----Uloženka - do 18 kg--------
-------zdarma od 40 EUR
-
Úvod » MANDĽOVÁ MÚKA
Mandľová múka je jedna z najobľúbenejších surovín bezlepkového pečenia. Mandle sú zdrojom niektorých vitamínov a minerálov, napríklad horčíka, fosforu, zinku, vápnika a vitamínu E. Navyše obsahujú nenasýtené mastné kyseliny, ktoré pôsobia preventívne pri niektorých ochoreniach. Je vhodná pre bezlepkovú diétu.
Mandľovou múku používame hlavne pri pečení, do tort a cukrovinky, do krémov, dezertov, môžeme z nej vyrábať aj mandľové mlieko a domáci marcipán, makrónky. Múka je vhodná pre sladké pečenie a cukrársku výrobu, rovnako tak s ňou možno nahradiť čiastočne bežnú múku.
Mandľová múka odtučnená sa vyrába z lúpaných (blanšírovaných) alebo neolúpaných (neblanšírovaných) sladkých mandlí. Najskôr sa lisovaním zbaví tukov (oleja) a následne sa najemno pomelie. Táto odtučnená múka má ľahší konzistenciu, obsahuje malé množstvo tuku (okolo 10%) a hodí sa viac pre varenie a pečenie. Rovnako tak ale je vhodná aj do studenej kuchyne, má práškovitější konzistenciu oproti neodtučnené múke a viac saje tekutín a zväčší svoj objem.
Mandľová múka / múčka neodtučnená (mleté mandle) - pomelú sa lúpané alebo nelúpané mandle, rozdiel oproti mandľové múke spočíva v tom, že nie je v prvej fáze zbavená tukov, iba sa najemno pomelú celé mandle (prípadne preosejú jemnejšej časti). Neodtučnená múka sa skladá približne zo svojej polovice obsahom tukov (oleja) a je preto vhodnejšie do studenej kuchyne a prípravu dezertov.